logo

Thema's

Daylight Academy geeft u de sleutels in handen om de alomtegenwoordigheid van natuurlijk licht te vertalen in een echte meerwaarde voor uw projecten.

Via verschillende inspirerende modules en casussen, schijnen we licht op de zaak. Want een holistisch onderzoek naar de schil – vanaf de ontwerpfase – tilt de beleving van elk gebouw naar een hoger niveau. Daglicht is daarbij een fundamentele basis voor het realiseren van gezonde en duurzame gebouwen

We kunnen gratis genieten van daglicht, daarom is de Daylight Academy ook gratis voor al wie het potentieel van daglicht ten volle wil benutten. We nodigen u uit om kennis te verzamelen en te delen, en zo uiteindelijk te vertalen naar pragmatische en inspirerende ontwerpen. Zo wordt daglicht uw signatuur!

De Daylight Academy is opgebouwd uit verschillende puzzelstukken, met volop ruimte voor interactiviteit en kennisdeling. Wij leggen de eerste stukken, maar als een echte community vullen we die daarna samen aan tot een uniek beeld, en hertekenen we de gebouwen van morgen.

Kwantificeer het daglicht

Daglicht heeft een unieke positie in de architectuur. Het is tegelijkertijd alomtegenwoordig én onderbelicht. Hoe krijg ik zo veel mogelijk licht met zo weinig mogelijk openingen? Hoe ontwerpen zonder oververhitting, en dit op een low-tech manier? Over dergelijke vragen wordt nog te weinig nagedacht.

Stap 1 is kwantificeren, het daglicht meten en begrijpen dus. Via de Daylight Visualizer leert u hoe u projecten ontwerpt die voldoen aan de Europese standaard EN17037. Zo neemt u alle vraagtekens weg en kunt u volop aandacht geven aan het ontwerp zelf.

Theme 1 Image

Licht als bouwsteen

Wie het alfabet van het daglicht wil begrijpen, staat best even stil bij de positie van de zon. De Egyptenaren deden dit al toen zij hun monumentale piramides bouwden. Licht was hun eerste bouwsteen!

Het traject van de zon verschilt afhankelijk van de locatie op aarde, en heeft dus een invloed op hoe u het best daglicht integreert in uw project. De Daylight Academy is op zoek gegaan naar sleutelmomenten in de zonneposities en heeft het principe van de "Geometry of Daylight" ontwikkeld, een pragmatische manier om concepten te bedenken.

In België beweegt de zon tijdens de dag van Oost naar West. Dat geldt niet voor de hele wereld. Afhankelijk van het seizoen zal deze hoger of lager aan de hemel staan. Tijdens het jaar stijgt de maximale zonpositie in het zuiden van 15° in de winter tot 62° op 21 juni. De Daylight Academy helpt u deze maximale begrenzing beter te begrijpen. Zo kunt u ontwerpen en oplossingen vinden die oververhitting en verblinding voorkomen.

Theme 2 Image

Research case: licht in een virtueel schoolgebouw

Elk nieuw project is een kans om te dromen en een ontwerp te creëren waarin daglicht optimaal wordt benut. Een ontwerp waar u trots op bent en met vertrouwen uw naam onder zet. Maar hoe integreert u meer natuurlijk licht in uw projecten? En waar plaatst u de openingen voor de beste prestaties?

In de Daylight Academy nemen we u mee op deze ontdekkingsreis. We bestuderen de beweging van de zon, ontrafelen stap voor stap de kleine geheimen van daglicht en testen verschillende concepten. Dit doen we met virtuele gebouwen, onze CONCEPTBUILDINGS, waarin u de impact van uw keuzes kan simuleren en vergelijken.

Want elk gebouwtype heeft zijn eigen daglichtscenario. Denk maar aan een school die vraagt om een gezonde architectuur voor onze kinderen met voldoende natuurlijk licht en ventilatie, zonder oververhitting en verbinding. Wat lijkt volgens u de beste oplossing? Of zijn er meerdere slimme keuzes mogelijk?

Theme 3 Image

Challenge case: het ontwerp, niet de techniek

Nog zo’n mooi voorbeeld zijn sheddaken. Ooit dé oplossing voor optimaal daglicht in industriële gebouwen, nu zijn ze grotendeels vergeten. Wat als we dit principe herinterpreteren? De beste oplossing komt van het ontwerp, niet van de techniek!

Onze zoektocht leidt tot een innovatieve, driemaal goedkopere oplossing met een forse daglichtboost. Kunnen we een sheddakalternatief bedenken dat minder kost, performanter is, en flexibelere naar oriëntatie? Door slim om te gaan met lichtinval en schaduw, herontdekken we de kracht van het low-tech sheddak en vertalen we het naar efficiënte, moderne toepassingen. Ontdek hoe in de Daylight Academy.

Theme 4 Image

Schilder met daglicht

Daglicht is zo vanzelfsprekend dat we neigen te vergeten hoe mooi licht kan zijn en welke gevoelens ze kan opwekken. In de Daylight Academy illustreren enkele frappante voorbeelden welke prachtige effecten met daglicht kunnen worden gecreëerd.

Bijvoorbeeld als men verloren licht terug wil vinden na het plaatsen van een uitbouw. Wie daglicht centraal stelt in het ontwerp, zal over een heel menu aan oplossingen beschikken. De Daylight Academy helpt u de effecten te begrijpen en ze om te zetten naar een bruikbaar puzzelstuk waar u meteen mee aan de slag kan.

Bijvoorbeeld in plaats van een grote opening in het midden van het plafond, werken met twee of meer lange smalle dak-openingen die op verschillende plaatsen hun functie krijgen. Of anders het licht tegen een witgeverfde tuinmuur laten weerkaatsen. Zo leert de Daylight Academy u te ‘schilderen’ met daglicht!

Theme 5 Image